Српскa Православна Црква
Епархијa Тимочкa
ЕПИСКОП ТИМОЧКЕ ЕПАРХИЈЕ

 

ЕПИСКОП ТИМОЧКИ ГОСПОДИН Г.ЈУСТИН


Vladika Justin


Епископ тимочки господин Јустин (Стефановић), рођен 1955. године у Чачку, одрастао у Београду одакле се по завршетку средње хемијско-техничке школе опредељује за студије економије које 1980. замењује одласком у манастир Црна Река.
Као прво духовно чедо тадашњег игумана црноречког, а сада Епископа рашкопризренског Артемија (Радосављевића), труди се у монашким послушањима и заједно са игуманом ради на обнови манастира у коме прима монашки постриг 1983. године, а убрзо након тога и свештени чин. Дипломирао је на Богословском Факултету у Београду 1987. године а постдипломске студије завршио у Атини 1990. године. По избору игумана Артемија за Епископа 1991. године преузима старешинство манастира Црна Река.

Године 1992. Свети Архијерејски Сабор изабрао је игумана Јустина за викарног Епископа хвостанског и помоћника оболелом Епископу тимочком г. Милутину са свим правима и дужностима епархијског Архијереја. Те исте године наставља постдипломске студије у Београду и налази се пред завршетком своје дисертације из пастирске психологије.

У два мандата биран је за члана Светог Архијерејског Синода.

Уметношћу дубореза и дрворезбарије бави се од најранијих монашких дана. Своја дела представио је публици у галерији примењене уметности у Београду 1995. године.
Из свог епархијског седишта – Зајечара непрестано ради на духовној обнови свих житеља Епархије тимочке. Његовим примером монашког живота, честим беседама и предавањима, из ових крајева за монашки живот определило се мноштво младих одушевљених тим узвишеним начином живота. Благословом Владике Јустина, после 50 година паузе, 1994. године наставља да излази из штампе ,,Гласник,, часопис за верску и духовну културу.

Добитник је награде ,,Капетан Миша Анастасијевић" за 2005. годину као личност године за своја духовна достигнућа.

Љубитељ је лепе уметности и писане речи. Учесник је многих међународних конгреса и симпозијума са својим запаженим радовима.
На међународном плану добитник је више истакнутих признања из области духовне, културне и хуманитарне делатности, од чега издвајамо ,,Златни крст Светог Апостола Павла I реда,, који му је доделила Грчка Православна Црква.